Psychologie módy: Co všechno o vás může prozradit oblečení a jak módu využít ve svůj prospěch?

Zajímalo vás někdy, co o vás prozradí oblečení? Věřte nebo ne, je za ním celá psychologie. Vaše módní volby naznačují, kdo jste a jak chcete, aby vás svět vnímal.

Psychologia-mody

Váš výběr oblečení udává tón a moc máte jen ve svých rukou. Nikdy není pozdě na změnu, oživte svůj šatník a začněte nosit věci, v kterých se budete cítit jako nejlepší verze sebe sama. V dnešním článku vám nabízíme nový pohled na vaše každodenní oblékání.

 

Co je psychologie módy?

Psychologie módy studuje, jak ovlivňuje oblečení člověka a jak ho poté vnímají ostatní lidé. Vzpomeňte si na chvíle, kdy jste v baru uviděli atraktivní osobu. Představte si, že by na sobě měla třeba pyžamo. Změnil by se váš první dojem?

Ať se vám to líbí nebo ne, lidi budou vaše oblečení vždy posuzovat. Když jste oblečení do něčeho, co nosíte a cítíte se v tom skvěle, vaše osobnost září.

Abyste ukázali své skutečné já a zároveň se cítili sebejistě, musíte si obléct něco, co vystihne vaši osobnost. Oblečení je formou sebevyjádření a představuje příležitost ukázat, kdo jste a co nosíte. Sebevědomí je skvělé, ale dobře zvolený šatník nikdy není na škodu.

 

Stylingové tipy: co ano a co ne?

I když je téma oblékání často skloňované mezi ženami, ani muži by neměli nad tématem oblékání ohrnovat nos. Oblečení o vás prozradí víc, než si myslíte, a proto se do módy vyplatí investovat čas i peníze. Tady je několik tipů, jak se oblékat a čemu se naopak vyhnout:

Toto je in:

  • Sladit veškeré doplňky, například pásek, hodinky a boty
  • Nebát se nosit i jiné barvy než jen černou
  • Elegantní košile
  • Černé džíny nebo elegantní kalhoty
  • Pěkné boty
  • Oblek na míru
  • Polokošile
  • Oblečení, které dobře sedí
  • Kvalita nad kvantitu
  • Overdressed je vždy lepší než underdressed
  • Nosit správně kravatu

Toto je out:

  • Nesladěné barvy
  • Zábavné veselé ponožky
  • Nevkusné košile
  • Nekvalitní materiály
  • Příliš upnuté oblečení
  • Žabky
  • Sandále s ponožkami
  • Šortky v chladném počasí
  • Příliš velké nebo naopak příliš obtáhnuté šortky
  • Do poloviny zastrčená košile
  • Cargo kalhoty nebo šortky
  • Kalhoty lososové barvy
  • Značky a loga na tričkách

Nebojte se kardiganu

Kardigany už zdaleka nejsou záležitostí našich předků. Na dnešním trhu naleznete vylepšené verze, které se postarají o váš ležérní vzhled. Kardigany se dají nosit na milion způsobů a jsou přímo stvořené pro vrstvení oblečení.

Pod kardigan si můžete obléct společenskou bílou košili, obtáhnuté bílé tričko a outfit doplnit například stylovou ledvinkou.

 

Výběr pásku

Někteří muži by bez pásku nevyšli ani na krok. Pokud patříte mezi ně, pořiďte si hned několik kvalitních a jednoduchých pásků, které se dají nosit na oficiální akce i běžné každodenní nošení. Pro více formální vzhled vždy slaďte pásek s hodinkami.

 

Ponožky vybírejte s rozumem

Někomu se možná barevná móda veselých ponožek líbí, ale myslete na tom, že rozhodně nejsou stylové a vkusné.

Psychologie-mody (3)

Investujte do kožené bundy

Nezapomeňte investovat do dobře padnoucí kožené bundy. Ta ubere z vašeho věku, dodá mladiství a zároveň elegantní vzhled. Dobrá věc na kvalitních kožených bundách je ta, že nikdy nevyjdou z módy.

Psychologie-mody (4)

Zajímavost: Znáte výhody a nevýhody nakupování v second handech?

Ani ženy s úspěšnou kariérou ve vysokých pozicích nepohrdnou atraktivním mužem v bílém tričku a černé kožené bundě.

 

Oblek, který sedí

Oblečení by mělo být v první řadě pohodlné a mělo by padnout jako ulité na míru. Ani knoflíky by neměly příliš volné nebo těsné. Oblek by měl být vždy zúžený v pase. Kalhoty by měly taktéž dobře sedět v pase, na bocích i v rozkroku.

Vyměňte batoh za aktovku

Nosit batoh, pokud jedete na víkend pryč, je v pořádku. Ale do kanceláře? Vyměňte jej raději za koženou aktovku. Ta není jen úložným prostorem pro váš laptop a osobní věci. Je to i módní doplněk, který vyjadřuje, že jste dobře organizovaní a profesionální. Je to investice, která vydrží několik let a hlavně je vyrobena z kvalitního materiálu, ideálně z kůže.

Psychologie-mody (2)

Příslušenství a doplňky

Pokud chcete vylepšit svůj módní styl, existují doplňky, které musíte mít ve svém šatníku. Doplňky dodají vašim outfitům styl a jejich přítomnost vás vybaví na každou příležitost. Kromě aktovky, pásku nebo hodinek zvažte i tyto doplňky:

  • elegantní peněženka
  • sluneční brýle
  • kravata
  • manžetové knoflíčky
  • šátky a šály
  • pánská bižuterie
  • kvalitní parfém

 

Věděli jste, že oblečení má vliv i na zdraví a bezpečnost? Pro lepší viditelnost na cestách si pořiďte reflexní prvky na oblečení, které mohou být doplňkem a zároveň vám pomohou cítit se bezpečněji.

Experimentuje s barvami a vzory

Je v pořádku vyjít ze své komfortní zóny. Co se týče pánského oblečení, existuje několik stálic nadčasového stylu, které by měl mít ve svém šatníku každý muž. To však neznamená, že by se muži měli bát experimentovat s různými barvami a vzory.

 

Ve skutečnosti jsou někteří z těch nejstylovějších mužů právě ti, kteří se nebojí riskovat. Výrazná barva nebo vzor pomohou outfitu vyniknout. Dobrým pravidlem je, aby zbytek outfitu byl relativně jednoduchý a klasický.

Nebojte se vyzkoušet něco nového

Muži mohou být někdy tvory zvyku, rok co rok se drží stejných stylů a střihů. Ve skutečnosti risk je zisk. Zkoušení něčeho nového vám může pomoci najít nový oblíbený kousek nebo jednoduše může pomoci přidat do vašeho šatníku rozmanitost:

  • Ujistěte se, že vaše oblečení dobře sedí a je pohodlné
  • Trochu barev vám může pomoci vyniknout z davu
  • Hrajte si s texturami a materiály
  • Věnujte pozornost detailům, které mohou posunout váš vzhled na další úroveň

Barevné kombinace

Časy, kdy se pánská móda omezovala jen na černou, šedou a námořnickou modř, jsou pryč. Dnes mohou muži experimentovat se širokou škálou barev a jejich odstínů, aby vytvořili stylový vzhled vhodný pro každou příležitost.

Při výběru barev pro pánské oblečení je třeba zvážit jednotlivé položky ve vašem šatníku i celkovou estetiku, které chcete dosáhnout. Například bílá košile může být všestranným kouskem v každém pánském šatníku, ale nejlépe bude vypadat v kombinaci s jinými barvami, které doplní její čistý a klasický vzhled.

Psychologie-mody (11)

Na druhou stranu, barevná vzorovaná košile může dodat outfitu osobitost a šmrnc, ale je třeba zvážit formálnost příležitosti předtím, než si takový kousek oblečete na sebe.

V konečném důsledku je pánské oblečení o nalezení správné rovnováhy barev, vzorů a textur, abyste vytvořili stylový a praktický vzhled. S trochou pokusů a omylů můžete snadno najít perfektní paletu barev pro vaše potřeby.

Zůstaňte v rozpočtu

Pokud jste chlap, který chce zůstat dobře oblečený i s nízkým rozpočtem, nezoufejte. Existuje několik klíčových věcí, které byste měli mít na paměti při nakupování oblečení.

Zaprvé, je důležité znát svůj styl a to, co vám sluší. Nemá smysl kupovat něco, co vám nesedí nebo to není v souladu s vaším stylem. Držte se klasických kousků, které nikdy nevyjdou z módy.

Starejte se o své oblečení, aby vydrželo co nejdéle. Správné praní a skladování pomůže udržet barvu oblečení i v průběhu času.

Pokud budete postupovat podle těchto tipů, budete si moci sestavit šatník, který vypadá skvěle, aniž byste museli utrácet mnoho peněz.

Aby oblečení vydrželo

Oblečení je důležitou součástí našeho života. Nejen, že musí být dobře přizpůsobené a stylové, ale musí být i dobře vyrobené a odolné. Naštěstí existuje několik jednoduchých kroků, které vám pomohou zajistit, že vaše oblečení vydrží roky:

  • Nejprve si před praním oděvů přečtěte etiketu o péči. To vám pomůže vyhnout se poškození oděvů.
  • Skladujte oblečení na chladném a suchém místě. Vlhkost a nadměrné teplo mohou časem způsobit degradaci látky.
  • Kupujte oblečení z kvalitních látek, ne z levných látek, aby vydrželo déle.
  • Skvrny ošetřujte okamžitě.
  • Nezapomeňte si nechat oblečení profesionálně vyžehlit. Dobré žehlení nejenže odstraní záhyby, ale pomůže i prodloužit životnost vašeho oblečení.

Nakupujte základní kousky, ne outfity

Stalo se vám někdy, že jste vešli do obchodu a dostali jste chuť koupit si outfit na figuríně? Ne. Kupujte věci po kouscích. Nezaměřujte se jen na jeden konkrétní styl. Klíčem k rozumnému nakupování je nákup základních kousků.

Když máte pochybnosti, vsaďte na jednoduchost

Můžete se ocitnout v situacích, kdy se snažíte zapůsobit na svého šéfa nebo na dámu na prvním rande. Myslíte si, že tato barva je vhodnější? Nebo je možná příliš výstřední? Možná jen příliš analyzujete. V takovém případě vsaďte na jistotu. Vyberte jednoduchý outfit, který je vhodný na danou událost. Méně je často opravdu více.

 

Tipy, jak vám oblečení může pomoci získat to, co chcete

Oblečení je indikátorem osobnosti, našich emocí, našeho chování. To, jak se rozhodnete oblékat může ovlivnit vaši kariéru, váš sebeobraz, duševní stav, vaši náladu a dokonce i šanci na úspěch. Jak tedy využít oblékání ve svůj prospěch, abyste zvýšili své sebevědomí a dostali se v životě na další, vyšší úroveň?

Pokud chcete vystoupit z davu, oblečte se jinak

Uvažovali jste někdy nad tím, že byste si na “black tie” akci oblékli červeného motýlka? Asi ne. Ale možná je čas začít. Muži, kteří oblékají karmínovou barvu mají tendenci získávat vyšší postavení.

Pokud chcete získat povýšení, noste oblek

Mělo by být samozřejmostí, že muž, který nosí elegantní oblek s vyšší pravděpodobností uzavře pracovní nabídku dříve, než někdo, kdo styl nepřizpůsobí daným okolnostem. Ale ani špatně zvolený oblek vám neprospěje.

Na druhou stranu do kvalitního obleku se opravdu vyplatí investovat. Můžete být díky němu považovaný za sebevědomějšího, úspěšnějšího a lépe vydělávajícího.

 

Noste ležérní oblečení na společenská střetnutí

I když formální oblečení zvyšuje obchodní kompetence, může snížit přátelské působení. Pokud se snažíte navázat kontakty a socializovat se s ostatními, budete se cítit lépe v neformálním oblečení a i jiní vás budou vnímat jako uvolněnějšího a přístupnějšího. Takže jakkoli může být oblek tahákem na pracovní střetnutí, neformální pátky jsou ideální chvíle pro to, abyste své kolegy poznali o něco lépe.

Noste atraktivní spodní prádlo

I když nikdo ani neví, jaký druh spodního prádla máte na sobě, nepodceňujte jeho sílu. Práve to může mít velký vliv na vaše sebevědomí a váš sebeobraz. Díky nošení kvalitního spodního prádla se budete cítit silnější a sebevědomější. Když vyzařujete sebedůvěrou, vyzařujete zároveň sílu, štěstí, optimismus, vzrušení a ochotu přijmout cokoli, co vám přijde do cesty.

Noste hodinky

Muži, kteří nosí hodinky nebo jiné doplňky, jako jsou šperky nebo snubní prsteny, působí na své okolí lépe a nošení těchto doplňků může přinášet výhody do různých oblastí života.

  • Hodinky zvyšují produktivitu a minimalizují rozptylování. Pokaždé, když se podíváte na svůj telefon, abyste zkontrolovali čas, vás rozptylují upozornění a sociální sítě. Hodinky rozptylování nepředstavují, můžete se dál soustředit na váš úkol.
  • Hodinky zvyšují profesionalitu. Stálá kontrola telefonu působí neprofesionálně.
  • Nošení hodinek zvyšuje zodpovědnost.

Psychologie-mody (8)

Psychologie barev

Dokonce i barvy, které nosíte, mají přímý vliv na to, jak se cítíte, jak se chováte a jak vás vnímají ostatní. Jaké barvy byste měli nosit?

Modrá

Modrá je jednou z nejoblíbenějších barev na světě, bez ohledu na pohlaví. Představuje klid a vyrovnanost, pokud tedy chcete působit dostupněji, klidněji, stabilněji a přátelsky, vyzkoušejte modrou košili nebo svetr.

Červená pro sílu a sebevědomí

Červená je barva síly. Je považovaná za emotivní barvu spojenou se silnými emocemi, jako je vášeň, láska, síla a hněv. To znamená, že pokud si chcete zvýšit sebevědomí, přihoďte do svého outfitu více červené, ať už je to košile nebo šála či sluneční brýle.

V červené barvě vás i ostatní budou vnímat mocnějšího a autoritativnějšího. Červená je navíc barvou lásky z dobrého důvodu. Nošení červené vás dělá atraktivnějším pro opačné pohlaví a signalizuje důvěru a sílu.

Černá pro víc profesionality

Černá je podle některých studií psychologie módy vnímaná jako seriózní a spolehlivá. Poukazuje na úroveň důvěryhodnosti, autority, moci a vůdcovství. Pokud chcete posunout svou kariéru nebo zvýšit sebedůvěru uvnitř sebe i navenek, černé oblečení je jednoduchá a efektivní volba. Možná to je ten důvod, proč i Steve Jobs nosí černá trička a roláky.

 

12+1 věcí, které ženy považují na mužském stylu za atraktivní

I když nás učili, že nemáme soudit knihu podle obalu, na prvním dojmu rozhodně záleží, hlavně u opačného pohlaví. Ať už jste ženatí nebo svobodní, ženy mají určitá očekávání, co se týče oblékání mužů. I když si to možná nerady přiznávají, většina žen muže posuzuje především podle vzhledu. Co ženy považují na mužích za přitažlivé?

1.    Péče o sebe

Bez ohledu na to, co máte na sobě, první věcí, kterou si ženy všimnou, je to, jak se o sebe staráte. To zahrnuje váš účes, ochlupení, vousy, tělesný zápach a celkovou čistotu. Vynaložte tedy trochu úsilí. Ženy milují muže, který se o sebe stará a který je hrdý na svůj vzhled. Vytvořte si pravidelnou rutinu a starejte se o sebe.

2.    Skvělý vkus obuvi

Obuv je další věc, na kterou ženy pohlíží. To by vám mělo napovědět, že investice do klasické, kvalitní obuvi je samozřejmostí. Ujistěte se, že nosíte boty, které jsou vhodné pro sezónu i danou příležitost. Možná nebudete potřebovat tucet párů bot, ale jedny tenisky vám určitě stačit nebudou. Stylové oxfordky nebo italské mokasíny ukazují, že máte vynikající smysl pro detail, fantastický vkus a styl.

Tip na kvalitní italskou obuv

3.    Bílé tričko a džíny

Tato kombinace je klasikou, z dobrého důvodu. Je to pohodlné, cenově dostupné a upřímně řečeno, je to outfit, který sluší všem mužům. Tričko, které dobře sedí, ukáže vaši postavu v tom nejlepším světle. V případě denimu doporučujeme zvolit si úzký střih. Ujistěte se, že styl, který zvolíte, sluší vašemu typu postavy.

4.    Dobře padnoucí oblek

V závislosti od vaší práce můžete oblek nosit téměř každý den nebo téměř vůbec. Oblek, který vám nesedí vám však žádnou službu neudělá nikdy. Sako by mělo přiléhat k ramenům, rukávy by měly končit těsně nad zápěstím a nohavice by měly být olemované a mít správnou délku. Pokud potřebujete úpravu, kterýkoliv z těchto aspektů může upravit krejčí. Nebo si nechte z metrového textilu ušít oblek přesně na míru.

Psychologie-mody (5)

Tip: nenoste jen oblek, noste ho správně.

5.    Rolované rukávy

Vyhrňte rukávy a ukažte předloktí. To je velký hit. Vypadá to cool, ležérně a přístupně.

6.    Chinos

Chinos nohavice jsou dalším všestranným kouskem, který snadno zakomponujete do svého šatníku. Ženy je milují, protože vypadají elegantněji než průměrné džíny. Stejně jako u obleku i tady platí, že musí správně sedět. Příliš velké nebo neforemné nohavice snadno zničí celkový vzhled, proto zvolte spíš moderní zúžený střih.

7.    Henleys

Pokud jde o faktor přitažlivosti, henley trička jsou vylepšenou verzí obyčejných triček s dlouhým rukávem. Posunou outfit na vyšší úroveň, dodají vám na sofistikovanosti a skvěle se hodí nejen do víkendového šatníku každého muže. Vyberte si pár neutrálních tónů, jako je bílá, sivá a námořnická. Sladit tato trička můžete prakticky s jakýmikoliv kalhotami, které máte. Odlište se od průměrné masy oblečení v trišku, budete působit dospěleji a cítit se pohodlně.

8.    Svetry s výstřihem do V

Svetr s véčkovým výstřihem vytváří správnou rovnováhu mezi uvolněným a upraveným, takže i jeho nošení je při většině příležitostí vždy bezpečnou volbou. Nepůsobí příliš elegantně, ale ani neupraveně. A jako bonus vám pomůže udržet se v teple, když teploty klesají.

Kvůli všestrannosti doporučujeme jednobarevnou, sivou, tmavě modrou nebo olivově zelenou. Zkuste si ho obléct na košili s knoflíky. Faktor vrstvení je hlavní součástí toho, co dělá svetr do véčka vítězem.

9.    Vkusné doplňky

Dobře zvolené doplňky skutečně dokážou zvednout váš styl, nepovažujte je za zbytečné. Pokud právě začínáte experimentovat se svým stylem, doporučujeme vám, abyste si jako první koupili decentní minimalistické hodinky.

U doplňků však dejte pozor, abyste nezničili jinak váš dobrý základ tím, že to s doplňky přeženete. Příliš mnoho šperků, honosných kousků a různých stylů najednou může způsobit víc škody než užitku.

Pravidlo: Omezte počet doplňků na maximálně 2 nebo 3 doplňky, jako jsou hodinky, prsteny, náramky, kravaty, barevné šňůrky, šátky…

10.                 Růžová barva

Díky růžové barvě můžete vypadat vznešeněji, ať už se o to pokusíte nebo ne, dejte pozor, abyste zase nepůsobili příliš zženštěle. Růžová může působit na některé ženy přitažlivě.

11.                 Boxerky

A samozřejmě, nezapomeňte na pohodlné, kvalitní pánské spodní prádlo. Boxerky jsou oblíbené u mužů i žen. To nejlepší z obou světů. Neodírají, nezanechávají vaši mužnost viset a můžete je pohodlně nosit do posilovny nebo kdykoliv si jdete zaběhat.

12.                 Stylové džíny

Džíny jsou nadčasové, tečka. Bez ohledu na věk a typ postavy, každý chlap potřebuje ve svém šatníku dobře padnoucí džíny. Proč? Stačí se podívat do historie. Džíny byli už v minulosti součástí pop kultury, od moderních akčních hrdinů až po ikonické postavy westernových filmů. Mnoho mužských ikon nosilo džíny, mezi nimi i miláček žen James Dean nebo Bruce Springsteen. Ženy milují muže v džínách a tento trend bude pokračovat i nadále.

Džíny, které dobře padnout však není lehké najít. Existuje mnoho značek, střihů i stylů, takže budete potřebovat i několik pokusů a omylů, než naleznete ten správný střih pro váš typ postavy.

13.                 Vůně

Nebuďte jako většina mužů. Vyberte si vůni, která vás odliší. Příjemná vůně je často faktorem číslo 1 pro ženy při výběru jejich potenciálního partnera. Nepodceňujte ženský čuch. Používají ho mnohem častěji, než si myslíte. Vaším cílem by mělo být najít perfektní vůni, která podtrhne váš osobitý styl. Pravděpodobně ale budete muset vyzkoušet několik vzorků, než najdete ten, který skutečně funguje.

 

Bonus na závěr

Ženy milují sebedůvěru. Poslední tip si nežádá žádné nakupování, ani hledání ve vašem šatníku. Váš šatník může být fantastický a úsměv může být perleťově bílý, ale pokud vám chybí sebedůvěra, na takových věcech nebude příliš záležet.

Tip: Pokud chcete docílit fantastického úsměvu, zaměřte se na dentální hygienu a stav vašich zubů.

Jedním rychlým způsobem, jak si vybudovat sebedůvěru, je péče o sebe sama. Jejím výsledkem bude úsměv, nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak někoho zaujmout.

 Pokud se budete cítit skvěle, vaše slova a gesta se stanou přirozenější, projeví se váš smysl pro humor a je pravděpodobné, že si začnete mnohem více užívat sociální interakce.

 Co podle vás dělá skvělý první dojem? Je něco, co si oblékáte jen proto, abyste zaujali?

 Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

 PoctiveSEO: Naučte se, jak psát články, které vydělávají.

Autorka: Dominika Blchová, SEO copywriterka