Jakub Černý - šaty dělají člověka

Jakub je mladý a sympatický kluk z Čech, který je známý hlavně díky Instagramu. Dnes má více než 26 tisíc followerů. Čím si je získal a jak vnímá módu v Čechách a na Slovensku se dočtete v rozhovoru.

 

Na Instagramu vás sleduje více než 26 tisíc lidí. Jaký je život v kůži influencera? Jsou sociální sítě vaší jedinou prací?

Život na Instagramu se mi líbí. Neměnil bych, protože jsem díky Instagramu a spolupracím na propagacích firem seznámil s několika skvělými lidmi a s některými z nich mám dnes dokonce přátelský vztah. Ale mojí jedinou prací Instagram není. Pracuji jako stylista pro jeden módní dům.

 

Instagram funguje jako profesionální portfolio pro každého, kdo chce zviditelnit svou práci nebo osobnost. Vznik fotografie, která bude hodná zveřejnění, může zabrat celé hodiny. Zajímalo by nás, kolik času strávíte při focení Vy. Sdílíte se svými fanoušky raději momentky nebo profesionální fotografie?

Ano, mám přátele, o kterých vím, že si dávají na fotkách dost záležet a opravdu jim to trvá někdy i hodiny. Já to tak mám jen, když fotím nějakou tu spolupráci. Jinak fotky z dovolené nebo ze soukromého života, tak to se snažím víc užít v ten daný moment a fotku si udělám v rychlosti jen na Instagram, kde mi slouží jako vzpomínka na tu událost.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hello, Prague ???? #MilujuVespu #Vespa946

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Černý® (@iamjakubcerny), 27 Okt 2019 o 9:40 PDT

 

Chtěli jste se stát modelem, ale překážkou byla vaše výška. Svět modelingu se však přesouvá do digitálního světa a nároky se snižují. Uvažovali jste o fotomodelingu? Máte s ním zkušenosti, šli byste do něčeho podobného?

To jsem řekl jednou v jednom rozhovoru s určitou nadsázkou. A chybí ta výška, to je pravda (smích). Zkušenosti s fotomodelingem jako takovým nemám, ale například jsem fotil spolupráci na Instagramu pro Braun a to jsem fotil s kamarádem fotografem ve studiu, takže jsem ten svět už trochu poznal.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jakub Černý® (@iamjakubcerny), 24 Nov 2019 o 7:55 PST

 

Na pánskou módu nezapomínáte ani ve volném čase. Jaké oblečení vás charakterizuje nejlépe?

I ve volném čase nosím košile nejčastěji a snažím se dobře vypadat.

 

Ovlivňují vás při výběru oblečení módní návrháři a high fashion?

Ano, samozřejmě. Sleduji módní přehlídky, kupuji časopisy apod.

 

Dokážete se v módě inspirovat i lidmi, které potkáváte na ulici? Jak hodnotíte vkus mladých Čechů a Slováků a kde ve světě mají podle vás vkus nejvytříbenější?

Inspirovat se lidmi na ulici asi ne, ale samozřejmě, jako každý člověk, chodím po ulici a prohlížím si lidi od shora dolů. Ale málokdy mě něco zaujme a myslím si, že se to v Česku ani moc nezlepšuje, krom centra Prahy například, tam se to zlepšuje.

V Česku prostě šaty člověka nedělají, ale obecně samozřejmě platí, že šaty člověka dělají, a když se dobře oblečete, tak vám to dopomůže například k úspěchu v práci nebo se seznámíte s atraktivnějšími lidmi apod. Někteří už to pochopili, ale stále je co zlepšovat.

Nejlépe jsou na tom určitě v Itálii. Italové se opravdu umějí dobře a stylově obléknout. Jestli něco Italové milují, tak je to móda a fotbal. Já to mám stejně, miluji Itálii.

 

Budování osobního stylu nejde vždy jako po másle. Vzpomenete si na nějaké vlastní módní přešlapy nebo nešťastné kombinace oblečení, ve kterých jste vyšli mezi lidi?

Spíš se to neděje, snažím se na to dávat pozor.

 

Které prvky, střihy a barvy podle vás nesmí chybět v šatníku žádného muže?

Co se týče střihu, tak ten by měl mít opravdu každý muž precizně vybraný. Jinak šatník každého muže by měl obsahovat to, co každý sám uzná za vhodné. Důležitý je také například dobrý výběr bot a celkově outfit o muži lecos vypovídá a z toho důvodu by měl mít každý ten šatník co nejlepší a neustále ho doplňovat.

 

Měli jste možnost vyzkoušet košile slovenské značky STEVULA. Jakou zkušenost s nimi máte a komu byste je doporučili?

Jen tu nejlepší a řadím je hodně vysoko. Nejvíce oceňuji jejich zpracování, střihy a to, že si opravdu vyberu špičkovou volnočasovou, smart casualbyznysovou nebo společenskou košili.

 

Pokud se chcete dozvědět více inspirací, sledujte @iamjakubcerny na instagramu.