Chystáte se na svatbu a nevíte, co na sebe? Poradíme Vám

Čeká vás svatební den nebo vás pozvali na svatbu, ale vy netušíte, jak se správně obléct? Nedokážete rozklíčovat ten zvláštní dress code na pozvánce a když si vzpomenete, že vám ve skříni visí jen starý oblek z maturáku nejraději byste nikam nešli? Nevzdávejte to a pomozte si díky našemu malému svatebnímu průvodci.

 

Pokud vás chytá panika při hledání svatebního outfitu, vhodné svatební košile nebo kalhot, nejste v tom sami. Dnešní muži se často nevyznají ve světě smokingů, motýlků nebo lakovaných bot tak, jako kdysi. Obleky a kravaty se vytrácí nejen z kanceláří, ale i ze společenských akcích, kultury a politiky. Muži preferují pohodlné a funkční oblečení na sport i do práce.

Proto není překvapivé, že někteří páni nemají ve svém šatníku jediný kousek oblečení, který by se hodil na takovou událost, jakou je svatba. Pokud vás děsí představa, že při pořizování kompletně nového šatníku budete muset sáhnout hluboko do kapsy, je to pochopitelné.

My vám však poradíme, jak se zorientovat ve světě svatební módy a zvolit kvalitní a pohodlné oblečení tak, abyste v něm vydrželi až do rána a využili ho i na jiné příležitosti. A kdo ví, možná si v nové jemné košili, která vám padne jako ulitá, řeknete, že už si nic jiného neoblečete.

Neignorujte dress code

Pokud jste na seznamu hostů a nevíte, jak se obléct na svatbu a hlavně odkud začít při výběru správného oblečení, v první řadě zkontrolujte svou pozvánku. Je tam zmíněný dress code? Snažte se ho dodržet. Pokud vám názvy dress code nic neříkají, podívejte se na seznam těch nejznámějších.

  • White tie: vysoce formální dress code, muži ve fraku
  • Black tie: formální dress code, muži ve smokingu
  • Black tie optional: smoking nebo tmavý oblek
  • Creative black tie: black tie s využitím kreativních doplňků
  • Semi formal: muži v oblecích, motýlek nebo kravata

 

Svatba ve vyšších kruzích

Pravděpodobnost, že v našich končinách dostanete pozvánku s dress codem White tie nebo Black tie, není vysoká. Pokud ale máte namířeno na svatbu do zahraničí, nebo to vaši známí myslí se svatbou opravdu vážně, vězte, že jejich název nemá s kravatou nic společného.

White tie je známý jako vysoce formální dress code, který dámám diktuje večerní róbu až na zem a pánům frak, bílou vestičku, bílého motýlka, černé lakované boty a černé ponožky. Zakázané jsou dokonce i náramkové hodinky, pánové mohou mít jen hodinky na řetízku.

Black tie je styl o něco méně formální než White tie, ale striktností za ním v ničem nezaostává. Tento dress code se obvykle udává při takových událostech, jako jsou plesy, opery nebo galavečery. Pánský oděv se skládá ze smokingu, bílé košile, černého motýlka, černých lakovaných bot a černých ponožek

Mohlo by vás zajímat: Čeká vás nebo vaše blízké zimní pohádková svatba, kam jste byli pozvaní? Nezapomeňte k dobře padnoucímu obleku zvolit i stylový zimní kabát s dostatečně teplou podšívkou.

Svatba v Česku

Z klasických českých svateb všichni dobře známe semi formální styl, který dámám dovoluje obléct si koktejlové šaty a pánům obleky. U toho dress code si můžete vybrat mezi motýlkem a kravatou a nemusíte se omezovat ani při výběru barvy košile. I když, jak se dozvíte později, na barvě záleží.

Stále větší oblibě se těší tématické svatby. Můžete se tak snadno ocitnout na lidové svatbě v krojích nebo na středověké svatbě na hradě. Oblíbené jsou i letní svatby, které jako dress code udávají lehké oblečení v přírodních barvách nebo dokonce plážové svatby v neformálním oblečení jako někde v tropickém ráji.

O něco méně výstřední jsou svatby rustikální nebo vintage, na kterých mohou páni svůj outfit ozvláštnit kšandami nebo dřevěným motýlkem. Svatební dress code s označením creative black tie by se mohl považovat za alternativu black tie, kdy je dovoleno popustit uzdu fantazii. Dámy mohou experimentovat například s ozdobami do vlasů, páni se vzory, materiály i barvami.

Klasika, kterou nic nezkazíte

I když se na vaší pozvánce neuvádí žádný dress code, orientujte se podle ročního období a vsaďte na klasiku. Nic nepokazíte kvalitní bílou košilí, černým oblekem a tmavou kravatou

Pohodlně a s rozumem

Porozmýšlet byste neměli jen nad tím, co koupit, ale také kde a v jaké kvalitě. Asi byste nechtěli utratit hodně peněz za nepohodlný oblek, košili a boty, které si už možná nikdy neobujete. Pokud rozumně investujete do jemné bavlněné košile, která vám dobře sedne a vypadáte v ní jako polobůh, proč si ji nevzít čas od času i do práce a nelíbit se kolegyním?

Pokud vám váš rozpočet nedovoluje pořídit si kompletně nový elegantní šatník, není hanbou si půjčit oblek od kamaráda nebo pohledat kousky, které vám chybí mezi oblečením z druhé ruky. Dnes už díky online second handům snadno naleznete saka i obleky přesně ve vaší velikosti.

Někteří pánové si potrpí na obleky šité na míru, v kterých vynikne jejich postava nejlépe. Pokud by vám takový exkluzivní kousek dělat radost ještě dlouho, je vhodné spolehnout se nejen na dobrého krejčího či krejčovou, ale i na látku, která bude reprezentativní, kvalitní a pohodlná.

Košile na prvním místě

Pokud jste ženich, barva vaší košile sehrává důležitou roli, mnohem větší než u svatebních hostů. Košile ženicha by měla být bílá, případně béžová. Nezapomeňte na to, že její odstín musí ladit s šaty nevěsty. V opačném případě, když budete stát bok po boku u oltáře, budou nevěstiny šaty v odstínu šampaňského vypadat vedle vaší slonovinové bílé košile špinavé.

Jako host můžete zvolit bílou, růžovou nebo třeba světle modrou košili. Pokud nemáte namířeno na creative black tie svatbu, odpusťte si košile s výstředním vzorem nebo v křiklavé barvě. Nechcete přece zastínit ženicha nebo nevěstu.

Stejně jako barva košile je důležitý také materiál. Představte si, jak tancujetev sále, kde každou hodinu teplota stoupá a vzduchu ubývá. Co byste chtěli mít na sobě oblečeného? Jednoznačně lehkou nemačkavou košili ze 100% bavlny, v které se budete cítit i vypadat svěže až do rána.

I když máte možná nekonvenční postavu, neznamená to, že si musíte dát ušít košili na míru. Na trhu existuje několik druhů střihů, z kterých můžete vybrat ten ideální pro vás. Pokud jste silnější postavy, sáhněte po střihu regular fit, který je volný v oblasti pasu. Body fit a slim fit se budou dobře vyjímat na štíhlých postavách. Abyst předešli prosvítajícímu tílku pod košilí, sáhněte po neviditelných tričkách a tílkách.

Inspirujte se: I napříč velkému množství přečtených internetových rad není zaručeno, že výběr bude bezchybný. Víte, jak si vybrat správnou svatební košili? Nejlépe uděláte, když navštívíte kamennou prodejnu, necháte si poradit a hlavně, všechny varianty vyzkoušíte

Oblek, v kterém vyniknete

Ať už jste ženich nebo host, základním pravidlem je, aby vám oblek dobře seděl. Podtrhnete tak svou eleganci a navíc vám nebude po celou dobu příliš těsný.

 

Na klasických tradičních svatbách je nejlepší volbou tmavý oblek, ale i s jeho barvou se dá experimentovat podle témy svatby od modré, smetanové, vintage obleků až po světlé obleky vhodné na letní svatby v zahradě.

Rukáv saka by však nikdy neměl překrývat celou manžetu košile. Měl by přesahovat kousek přes 1 cm.

Vzhledem k různorodým postavám mají pánové často problém při zkoušení obleků v délce rukávů a těsnosti či volnosti obleku v oblasti ramen. Není tedy žádnou výjimkou, že když si oblek v obchodě vyberete, bude vás čekat ještě jeho úprava u krejčí.

I to je důvod, proč muži na svatby, především na ty vlastní, často volí kompletní oblek na míru. Mohou si tak vybrat kvalitní oblekovou látku podle vlastních preferencí a mají záruku toho, že jim oblek bude skvěle sedět v každé části jejich těla.

Nezapomeňte na boty

Většině pánům se bude těžko loučit s jejich pohodlnou trekovou obuví. Zkuste však alespoň na tento jeden den udělat výjimku a možná zjistíte, že pokud vsadíte na kvalitu, vyberete si i mezi elegantními botami takové, v kterých s lehkostí protancujete celou svatbu bez otlačenin a s radostí je obujete zase i v budoucnu.

Při výběru svatební obuvi byste neměli dělat kompromisy a spoléhat se na to, že to uhrajete v mokasínech nebo plátěnkách. Pokud si na klasické svatbě nechcete udělat trapas, pravidla jsou jasná. Za společenskou obuv je považována kožená bota s koženou podrážkou a tkaničkami, a to buď černé nebo hnědé barvy.

K černému obleku se nejlépe hodí černé boty, existuje však i takový názor, že hnědé boty dokážou outfit zjemnit. U modrého obleku, který se dnes těší velké oblibě a popularitě, lépe vynikne hnědá obuv. Pokud se však chystáte na formální svatbu, lépe uděláte, když sáhnete po tmavě modrém obleku v kombinaci s černou obuví. Zapomenout byste neměli ani na pásek z kvalitní kůže, který bude ladit s barvou bot či řemínkem hodinek

Kravata nebo motýlek? Rozhodující slova má i tak nevěsta

Tak, milí pánové. Svatební oběd máme skoro celý za sebou, zůstávají už jen doplňky. S největší pravděpodobností máte na svatbu namířeno v doprovodu něžného pohlaví. Dámy mají už dávno do detailu promyšlené nejen svoje, ale i vaše doplňky. Proto si nemusíte dělat starosti s barvou kravaty, motýlka, kapesníčku, manžetových knoflíčků, pásku, kšand nebo hodinek.

Nejdůležitější je barevný soulad mezi nevěstou a ženichem. Ladit by měla nejen barva košile a šatů, ale i jejich doplňky. Všeobecně platí, že barva motýlka nebo kravaty by měla být stejná jako svatební kytice. Neplatí to však pro kapesníček, který by naopak měl vytvářet barevný kontrast.

Na rozdíl od formálních stylů, u obleku je jen na vás, zda zvolíte kravatu nebo motýlka. Dávejte si pozor na kombinaci černého motýlka s bílou košilí, mohli by si vás splést s číšníkem. A nezapomeňte se poradit se svou polovičkou

Jak neudělat svatební faux–pas

Věříme, že pokud jste si vzali naše rady k srdci, módní svatební faux pas se vám nestane. Jen pro rekapitulaci připomínáme, že dress code se nevyplatí ignorovat.

Nechcete přeci přijít ve smokingu na svatbu na pláži nebo se ocitnout v košili s veselými obrázky mezi pány ve fracích. Pokud nechcete vypadat jako řidič autobusu, rozhodně nechte doma košili s krátkým rukávem.

Nezapomínejte, že méně je někdy více a středobodem pozornosti by měly být ženich s nevěstou. Nezbývá nám než vám popřát skvělou zábavu v příjemném, pohodlném a dobře padnoucím oblečení.

 

Tento článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

Ema Bazhaykin, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom, PPC reklamou