Jak nosit pánský trenčkot

Módní klasika, jejíž kořeny sahají až k první světové válce. Trenčkot nebo trench coat v pánském šatníku vyjadřuje nejen módní vkus svého majitele, ale funguje i jako všestranný společník do každého počasí. Proč a jak ho nosit?

 

Od vojenských táborů až po přehlídková mola, trenčkot a jeho nošení prošlo během posledního století obrovskou transformací. Kabát s dvouřadým zapínáním, páskem se sponou a výrazným límcem vidíme na mužích v kancelářích, divadlech, ale také v hospodách a vůbec se jim nedivíme. Přechodný kabát nebo trenčkot vypadá dobře za každých okolností, jde pouze o to, jak ho zkombinujete.

 

Kde se trenčkot vzal?

Předchůdci takzvaných zákopových plášťů se používali již od poloviny 19. století. V roce 1901 si vzor trenčkotu nechal patentovat Thomas Burberry, který pláště z nepromokavého gabardénu dodával britským důstojníkům. V armádě byly používané jako ochrana před nepříznivým počasím a jejich vysokou odolnost ocenil i svět módy. Trenčkot se objevil v mnoha klasických filmech a dodnes má své místo v pánských i dámských šatnících. Má svou historii, je neuvěřitelně praktický a jednoduše zapadne do každého stylu oblékání.

 

Trenčkot v městském stylu

Nechcete se vzdát džínů a pohodlných tenisek? Do street stylu nejlépe zapadne trenčkot v černé barvě. Na tmavé látce zanikne množství detailů, což vůbec není na škodu, zvláště pokud svůj kabát zkombinujete s tričkem s potiskem nebo výrazným logem. Nebojte se kombinovat oblečení stejné barvy. Monochromatickou barevnou paletou dosáhnete čistého a sofistikovaného vzhledu.

Černý pánský trenčkot

 

Uvolněný look v béžovém plášti

Béžová barva je, alespoň co se trenčkotu týká, nejklasičtější. V casual stylu zůstanete v případě, že plášť zkombinujete s Chinos kalhotami nebo džínami a ležérní košilí. Kabát nechte rozepnutý a klidně si vyhrňte rukávy. Pokud se venku ochladí, vytáhněte ze skříně i svetr s barevným akcentem.

Béžový pánský trenčkot

 

Trenčkot, ale smart

Svůj nový kabát nemusíte odkládat ani během formálních událostí. V tomto případě si můžete vyhrát se zářivými barvami a zajímavými vzory. Pokud se rozhodnete pro barevný trenčkot, kombinujte jej s oblečením v neutrálních barvách. Vyberte si pánskou košili v bílé barvě, o několik odstínů tmavší kravatu, černé sako a černé oblekové kalhoty.

Muž v oranžovém kabátě

 

Trenčkot v zimních měsících

Zimní kabáty v tomto střihu jsou vyrobené ze silné tkaniny, například z vlny nebo bavlny, která je mimořádně odolná, ale ne nepromokavá. S teplotami pod nulou si poradíte díky vrstvení oblečení, které může být ukryté pod zapnutým trenčkotem. K ležérnímu zimnímu outfitu kombinujte jednoduchou čepici. Do společnosti můžete zvolit pánskou baretku a silný šál.

Zimní kabát pro muže

 

Pokud se nemůžete rozhodnout mezi různými délkami kabátů, zvolte ten, který vám sahá do poloviny stehen. Svou sbírku můžete později rozšířit o trenčkot dlouhý až pod kolena. A co výběr velikosti? V zásadě platí, že formální trenčkot by měl působit, jako by byl ušitý na míru, zatímco kabáty pro volný čas mohou být o jedno až dvě čísla větší.