Jak zacházet s pánskou košilí, aby vydržela dlouhá léta

Ať už v kanceláři nebo ve volném čase, svou novou košili zaručeně využijete. I ty nejkvalitnější košile jsou při denním nošení vystavené hrozbám, jako například kari k obědu, vlna studeného potu z požadavků vašeho šéfa či pohodlné křeslo v kavárně na odpolední kávě, které vám vaši košili kompletně zmačká. V každém případě vám poradíme, jak prodloužit životnost nové košile a zachovat její prémiový vzhled.

 

Jak prát a žehlit pánské košile

Běžná péče o oblečení zahrnuje praní, sušení a žehlení. Pokud nepatříte k mužům, kteří tuto aktivitu přenechávají svým něžným protějškům, čtěte pozorně. Trička či rifle vám pravděpodobně odpustí praní na nesprávném programu a nedokonalé žehlení, ale s košilemi je nutné zacházet o něco opatrněji.

 

Praní košil

Před praním nezapomeňte zkontrolovat štítek se symboly ošetřování na košili. Najdete na něm informace o doporučeném způsobu praní a žehlení. Bavlněné košile můžete prát v klasické pračce, ale košile z jiných materiálů (například hedvábí nebo vlna) mohou vyžadovat profesionální čištění nebo ruční praní.

Ručně vyčistěte všechny viditelné skvrny. Můžete na to použít tekutý, bezbarvý čistící přípravek nebo běžné mýdlo s vodou. Zapněte knoflíky a košili převraťte na ruby. Pračku nepřeplňujte a košile také nedoporučujeme prát s oblečením, které má vysokou hmotnost. Rozhodně ne s bundami.

 

Sušení košil

Po vyprání je látka košile nasáklá vodou, vlákna jsou oslabená. Zacházejte s ní opatrně. Vyhněte se natahování a krčení mokré košile. Sušičky mohou poškodit strukturu látky, košile proto nechte vyschnout na vzduchu, zavěšené na ramínku. Pokud sušíte barevné košile venku, sušte je obrácené naruby, aby látka na slunci nevybledla.

Sušení košil

 

Žehlení košil

Pokud vlastníte košile, které vyžadují žehlení, investujte do kvalitní žehličky. Ty nejlevnější hřejí nerovnoměrně a kontrola teploty nemusí být přesná, takže vaši košili jednoduše poškodí. Košile můžete před žehlením mírně navlhčit nebo použít napařovací žehličku.

Košile jsou bezpochyby náročné na žehlení, hlavně pokud na ně nemáte dostatek času. Kvalitní pánské košile STEVULA si můžete pořídit i v Non-iron nebo Easy Care provedení. Díky těmto úpravám látky je žehlení jednodušší, nebo není vůbec potřebné.

 

Jak skladovat pánské košile

Každá košile by měla být okamžitě po vyžehlení zavěšená na ramínko. Nejvhodnější jsou dřevěná ramínka. Tenká plastová nebo kovová ramínka mohou neesteticky vytahat ramena košile, které pak nevypadají hezky. V šatní skříni zavěste košile s několika centimetrovým odstupem, aby se navzájem nedotýkaly.

Pokud košile skládáte, například pro potřeby cestování, dělejte tak na čistém a rovném povrchu. Složenou košili nezatěžujte velkou váhou, v ideálním případě by měla být zabalená samostatně v pevném boxu. Pokud cestujete na služební cestu, nezapomeňte si přibalit malou cestovní žehličku. Pomačkaná košile nedělá dobrý první dojem.

Složená pánská košile

 

Jak prodloužit životnost košile

Kromě běžné péče existuje i několik dalších tipů, které vám pomohou udržet nový vzhled vašich košil delší dobu.

 

Neperte zbytečně často

Každý cyklus praní poškozuje vaše oblečení. Pokud košile není viditelně ušpiněná a je stále svěží, zvažte vynechání jednoho praní. Zejména pokud košili obléknete jen na krátké setkání nebo divadelní představení, není nutné ji vyprat hned po nošení.

 

Vyměňte antiperspirant za deodorant

Většina antiperspirantů obsahuje hliníkové soli, které způsobují zežloutnutí košile v oblasti podpaží. Pro zachování nového vzhledu košile používejte deodoranty nebo antiperspiranty bez obsahu hliníku, které nezpůsobí změnu barvy oblečení.

 

Použijte lepicí váleček na čištění

Líbí se košile i vašemu čtyřnohému kamarádovi? Psí nebo kočičí chlupy odstraňte z košile pomocí lepicího válečku. Mějte ho vždy po ruce, hodí se i na očištění vláken, které se na košili dostali z jiných kusů oblečení, prachu nebo vlasů.

 

Noste spodní prádlo

Pokud chcete ze své košile vytěžit co nejvíce, měli byste ji chránit i před potem. Neviditelná trička pod košili se postarají o to, aby na košili nevznikly skvrny od potu, a zároveň omezí zápach, takže košili nebude nutné prát po každém nošení.

Neviditelné tričko pod košili

 

Kdy je vhodné košili vyměnit?

Pokud je látka v některých částech vyšisovaná, ztenčená, zažloutlá nebo vybledlá, vyplatí se investovat do nové košile. Chybějící knoflíky a rozpárané švy působí neupraveně, pokud košili nelze opravit, vyměňte ji za novou. Stylovou náhradu můžete najít v kategorii pánské košile.